O projektu "Pohled zblízka do přírody" (z čísla 06/2011)

Dnes vás chceme informovat o projektu, na který se nám podařilo získat částečně finanční podporu z rozpočtu Královéhradeckého kraje. Tento projekt umožňuje přiblížit všem dětem předškolního věku život v přírodě ve všech jeho formách.

Projekt má název Pohled zblízka do přírody a týká se oblasti environmentální výchovy (česky výchova k péči o životní prostředí), vzdělávání a osvěty. Co to znamená?

Naše školka je již několik let členem celostátní sítě mateřských škol se zájmem o ekologickou výchovu. Tato síť se jmenuje Mrkvička. Kromě toho spolupracujeme se Střediskem ekologické výchovy Sever v Horním Maršově a v Hradci Králové,
a s Ekocentrem Violka Teplice nad Metují. Konkrétně tato spolupráce představuje různé besedy, divadelní pohádky a setkání s dětmi, zaměřené na život v přírodě, na způsoby péče o přírodu a na pravidla chování a jednání v přírodním prostředí. S dětmi pracujeme podle Výchovně-vzdělávacího programu ,,Javorový stromeček, všech tvorečků domeček“, který akceptuje spojení ekologického a společenského vnímání světa kolem nás, poznávání tradic a zvyků, to vše v souladu s proměnami přírody.

I když výše uvedená slova tak trochu zavánějí pouze teorií, nenechte se mýlit – můžete se zeptat i Vašich dětí: díky finanční podpoře Královéhradeckého kraje se nám podařilo nakoupit spoustu užitečných a zajímavých pomůcek pro námětově zaměřené činnosti s dětmi – jednoduché i složitější mikroskopy pro pozorování všech forem života, sadu magnetických Demonstračních obrázků, podle kterých si mohou děti udělat představu o jednotlivých věcech našeho každodenního života, o zvířátkách, rostlinách a všech součástech světa kolem nás, sady učebních pomůcek, zaměřených na konkrétní oblasti Voda a Jehličí, které umožní dětem prožitkové učení, což znamená na vlastní oči vidět, vlastnoručně si osahat, ne jen přijímat informace od dospělých, na základě toho si potom také vytvořit vlastní (věku odpovídající) úsudek. Dalším významným prvkem bylo nakoupení boxů na třídění odpadu do každé třídy naší MŠ – děti dnes automaticky třídí papíry a plasty, pod dohledem paní učitelky i sklo.

Projekt ale neznamená jen nákup pomůcek. Díky finanční podpoře můžeme uskutečnit s pomocí laminovacího přístroje    vlastnoruční výrobu Herbáře – děti osobně sbírají bylinky a kytičky, pečují o jejich vylisování a paní učitelky je po zatavení do laminátové fólie shromažďují ve formě herbáře – za dobu trvání projektu jsme už nasbírali a tím se i vlastně seznámili se spoustou dosud neznámých a nenápadných rostlinek. Tento náš herbář byl představen žákům školní družiny ZŠ  i nejmenším dětem, které navštěvují Zvídálka v o.s. Mamina – děti se přišly podívat do školky a mohly porovnat kytičky skutečné s těmi na obrázcích.

Kromě pomůcek a knížek (námětových metodických pro práci s dětmi i knížek přímo pro práci dětí) se nám podařilo zajistit účast na výukových programech – v praxi to znamená návštěvu dospěláka v naší MŠ, který je nejen ekolog, ale tak trochu i nadšenec pro práci s dětmi a hlavně pro pohádky. Tento dospělák připraví pro děti program formou příběhu nebo pohádky, ve kterém se děti dozvědí nové informace, do děje mohou vstupovat sami nebo na výzvu dospělých, mohou si prohlédnout zblízka i pomůcky k příběhu apod. – některé názvy těchto programů posuďte sami: Anička a nemoc, Anička a správné nakupování, apod. Poznatky o přírodě v našem okolí nám krásně  přiblížili zaměstnanci CHKO  v Polici nad Metují při naší návštěvě v dubnu . Největším zážitkem bylo pozorování čápa na komíně dalekohledem .

A na závěr informace pro ekonomy: celková částka projektu je 63.800,-- Kč, z toho vlastní podíl naší MŠ na tomto projektu činí 13 000,-- Kč a výše finanční podpory z rozpočtu Královéhradeckého kraje je 50.800,-- Kč. Pro někoho možná málo, pro někoho moc – ale my můžeme s určitostí říci, že projekt nám umožnil zpřístupnit dětem poznávání světa kolem nás novou, netradiční formou. Do budoucna bychom chtěli vybudovat v prostoru školní zahrady tzv. ,,zelenou učebnu“ pro práci s dětmi venku za krásného počasí. Děti zde budou tvořit z přírodních materiálů, pozorovat proměny přírody péčí o vlastní záhonky, seznámí se s mnoha druhy stromů a keřů …Bohužel, toto je v současné chvíli jen sen a my doufáme, že nám jej pomůže uskutečnit některý z dalších vyhlašovaných grantů a finančních podpor, o které budeme žádat a doufat, že budeme úspěšní, protože pro děti je i to nejlepší málo.

Vaše učitelky Mateřské školy

Realizováno za finanční podpory Královéhradeckého kraje
Dotační program Královéhradeckého kraje č. ZPD 052010/0010
Název: „Environmentální výchova, vzdělávání a osvěta“
„POHLED ZBLÍZKA DO PŘÍRODY"

Jetel luční

čtyřlístekJetelíček růžový,
všude kvete, to se ví,
málokdy však nachází se,
čtyřlístek, co štěstí nese.

Plastovník odpadový

PlasťátkoJarní tání za svítání
připraví nám překvápko,
pod keři a na trávníku,
vykvetlo nám - Plasťátko...

Vydáno | Z Polického měsíčníku

← Starší Novější →