0 naší návštěvě v Mateřské škole v polské Swidnici (z č.12/2012)

Tentokrát vás chceme informovat o naší návštěvě v Mateřské škole v polské Swidnici. S touto mateřskou školou se vzájemně navštěvujeme již 10. rokem a jak jste si mohli přečíst v červencovém čísle Polického měsíčníku, jsou to návštěvy veselé, hravé, kreativní a tvořivé, při kterých vůbec není znát, že návštěva přijíždí z ciziny a mluví cizím jazykem. O tom se tentokrát přesvědčila i naše paní starostka Mgr. Ida Jenková, která se této cesty zúčastnila s námi.

Na letošní podzim jsme slíbili naši návštěvu dětem v Polsku. Termín se však musel přesouvat, protože MŠ ve Swidnici zachvátila střevní bouře a shodou okolností ve stejné době byl v naší MŠ zahájen nesmiřitelný boj proti vším. Přesto se nám podařilo celou akci časově vyladit, takže předškoláci ze třídy Berušek a několik dětí ze třídy Kopretin mohli začátkem listopadu odjet autobusem směrem do Swidnice.

Po příjezdu nás čekalo přivítání s paní ředitelkou, kolegyněmi učitelkami a malé pohoštění, abychom se z dlouhé cesty rychle vzpamatovali. Bylo to potřeba, protože dalším bodem programu byla návštěva Netopýří jeskyně nedaleko polské MŠ. Dozvěděli jsme se, jak to vypadá v opravdovské netopýří jeskyni, co je netopýr vlastně za živočicha, jaké existují druhy netopýrů a jaké zvuky netopýři vydávají.

V ekologickém vzdělávacím středisku Nadlesnictvo Swidnica jsme viděli dokonce 2 živé netopýry – karlika malutkiho a mroczka późnyho. Před budovou tohoto ekologického centra mají vytesaná lesní zvířata ze dřeva, u kterých jsme se všichni společně vyfotili.

Po návratu do polské MŠ jsme měli možnost navštívit jednotlivé třídy – děti z jednotlivých tříd pro nás měly připravený hudebně pohybový program, sportovní program a soutěže, dárečky. Za absolvování všech disciplín jsme dostali medaile.

Naše návštěva byla zakončena slavnostním obědem – rajskou polévkou s těstovinami, řízečkem obalovaným v těstíčku, šťouchanými bramborami s koprem a zeleninovým salátem. Po dobrém obědě následovalo společné fotografování, rozloučení, předání dárečků na památku a cesta zpátky do Police nad Metují. Za rok nashledanou!!

Vaše učitelky Mateřské školy na sídlišti

Vydáno | Z Polického měsíčníku

← Starší Novější →