Na téma "posouzení školní zralosti dětí" (z č. 02/2013)

Dnes se společně s Vámi zamyslíme nad fenoménem, který je teď momentálně na pořadu dne – a to je posouzení školní zralosti dětí, které se chystají do Základní školy. Možná právě Vaše dítě už se nemůže dočkat, až začne navštěvovat školu pro ,,velké", ale vy jste stále na pochybách, zda je pro nástup do školy dost vyzrálé? Váháte, jestli by Vašemu dítěti neprospěl odklad školní docházky, protože má vadu řeči  a ta mu bude při práci ve škole překážet? Chce si Vaše dítě jen hrát a vy máte strach, že se ve škole bude při systematické práci nudit? Pojďte si s námi posvítit na kritéria, která jsou pro posuzování školní zralosti důležitá:

1) Nevěřte všemu, co do éteru vypustí televize nebo rozhlas. Jejich informace jsou většinou zkreslené a vytržené ze širších souvislostí. Některé komerční televizní stanice si dokonce ze zralosti a vyspělosti dětí pro vstup do Základních škol dělají nepokrytě legraci – není nad to trochu odlehčit vážnost zpráv a drobátko se pobavit, že? Média sice informovala nejširší veřejnost o tom, že důvodem k odkladu školní docházky není v žádném případě vada řeči – špatná výslovnost hlásky Ř a všech sykavek, ale nedodala, že u posuzování zralosti dětí pro vstup do základní školy se posuzuje celková vyzrálost dítěte – nejen úroveň komunikačních schopností.

2) Školní zralost je odborníky definována jako psychická a fyzická vyspělost na takové úrovni, aby dítě ve škole zvládlo i to, co ho příliš nebaví, aby bylo vyzrálé i po stránce citové a percepční a po stránce pracovní.  Jinými slovy – je třeba mít na mysli, že ve škole se dítě musí soustředit delší dobu, než bylo dosud zvyklé, denně stráví většinu času s tužkou v ruce, nároky budou kladeny i na jeho návyky a schopnosti postarat se o sebe samo. Pokud totiž Vaše dítě u žádné činnosti nevydrží déle než 5 minut, pastelky a štětce odhodí po první čárce, neumí se samo vysmrkat, obout, obléknout, najíst a jedinou jeho zábavou je vrčet jako vrtulník při běhu po místnosti, pak stojí za to se zamyslet, jestli je na vstup do základní školy ta správná doba.

3) Ale pozor! Nechávat dítě další rok v mateřské škole pod zástěrkou odkladu školní docházky jen proto, aby si dítko užilo dětství a rodiče si o rok prodloužili pohodu, než se budou muset zapojit do domácích úkolů a přípravy na školu ze dne na den, nelze! Vyspělost dítěte neposuzují jen rodiče, ale i nezávislí odborníci z řad lékařů, speciálních pedagogů, psychologů. Významné místo mají i paní učitelky z mateřské školy, které dokáží rodiče nasměrovat na oblast, kterou je potřeba s dítětem ještě doladit nebo doporučí případné vyšetření u odborníků. Hodně poradit může i logopedická asistentka, ke které docházíte s dítětem na logopedii. Ale v žádném případě nežádejte o odklad školní docházky jen kvůli své pohodlnosti – riskujete, že za rok dítě bude ve škole otrávené a znuděné, protože pro nároky na první třídu bude jaksi ,,přezrálé".

4) Doladit některé nedostatky můžete svému dítěti pomoci i vy! Nenásilně a hravou formou si se svým dítětem kreslete pastelkami, vodovkami, můžete zkusit i tahy prstem v písku, krupici, malbu prstovými barvami, tělovými barvami – a že se bojíte nepořádku? Tak kreslete,malujte a hrajte si před večerním koupáním J. Vším výše jmenovaným totiž pomůžete Vašemu dítěti uvolnit klouby ruky a ramene, což je důležité pro nácvik psaní. Počítejte s Vaším dítětem, cokoli a kdykoli, porovnávejte, čeho je více nebo méně, trénujte i jeho prostorovou orientaci, čtěte si společně v dětských knížkách, hovořte o obrázcích, co, kdo, jak a proč dělá, naťukněte i barvy, učte se spolu veselé říkanky a básničky, trénujte sebeobsluhu a neustupujte, když se dítko vzepře a odmítne se obout nebo ustrojit.

5) Posuzování školní zralosti se věnujeme v Polickém měsíčníku každoročně, takže pokud Vás zajímají některé další podrobnosti, mrkněte se na loňská a předloňská lednová čísla. Naše mateřská škola také pořádala setkání s PhDr. Rejtarovou pro rodiče předškolních dětí, kde zodpovídala dotazy rodičů, kteří o odkladu školní docházky uvažují.

6) A pro úplnost: Pokud se pro odklad školní docházky svého dítěte rozhodnete, protože Vám nepřipadá pro vstup do základní školy zralé, potřebujete podle Školského zákona  §  37 odst.1 dva  doporučující posudky   od odborníků . Jedná se o posudky  od odborného lékaře aneb ze školského poradenského zařízení ( tj. PPP , SPC ) , popř. od klinického psychologa . Nově a tedy podruhé  jdou letos k zápisu i ty děti , které měly  vloni OŠD.Požádat o OŠD musíte ředitele ZŠ do 31.5.2013.  Toto rozhodnutí vyžaduje v tomto termínu i mateřská škola, protože se v červnu  rozhoduje o přijetí dětí k předškolnímu vzdělávání na další  školní rok. Pokud bude Vaše dítě mít OŠD , je třeba MŠ o tom včas informovat , aby počítala s tím , že se Vaše dítě bude i  nadále vzdělávat v mateřské škole. Pokud tak neučiníte, může být Vaše místo obsazeno jiným dítětem.

7) A hlavně se nebojte zeptat na cokoli, co se Vám nezdá nebo s čím si nejste jisti, paní učitelek nebo paní ředitelky. Naší společnou snahou je usnadnit vstup Vašemu dítěti do základní školy tak, aby ho další vzdělávání bavilo a aby na vstup do ,,velké" školy mělo jen ty nejlepší vzpomínky. (A aby mělo na co vzpomínat, až se všichni sejdou na společném srazu po 20 letech od absolvování základní školy! J ).

Přejeme Vašim dětem nezapomenutelný Zápis do základní školy a Vám hodně zábavy a legrace s Vašimi dětmi!

Vaše učitelky Mateřské školy na sídlišti v Polici n. Met.

Vydáno | Z Polického měsíčníku

← Starší Novější →