Vše k tématu zápisu dětí do MŠ (z čísla 04/2011)

Dnes vás seznámíme se všemi důležitými informacemi, které se týkají přijímání dětí do naší Mateřské školy. Zároveň Vám vysvětlíme, jakým způsobem bude výběr dětí probíhat – většina z Vás určitě sleduje plamenné diskuse v televizi, v tisku, na internetu a v nejrůznějších kuloárech, které se týkají právě přijímání dětí do mateřských školek a které v současné době hýbou předškolním vzděláváním v rámci celé České republiky.

Nejspornějším bodem výše uvedených diskusí jsou kritéria přijímání dětí. O co se jedná? O pravidla, kterými je nutné se při výběru dětí do MŠ řídit . Důvod existence těchto pravidel je jednoduchý – dětí je hodně, míst ve školce málo. Tato situace trvá už několik let a každá školka se s ní musí vypořádat.

Řada rodičů zastává velmi mylný názor, že kritéria vymýšlejí vrtošivé ředitelky jen proto, aby znepříjemnily život některým rodičům, zatímco jiným (přátelům, příbuzným a hlavně těm, kteří na nějakou korunu nehledí) mohly vyhovět, a přijímání dětí by podle nich mělo fungovat na principu pořadníku (takže nejlepší by bylo podat si přihlášku do školky hned, jak se dítě narodí, ne?). NIKOLIV.(!!) Že je tento názor naprosto mimo, dokazuje fakt, že přijímáním dětí do MŠ se již několik let zabývají Krajské úřady ve spolupráci s MŠMT a v prosinci roku 2010 dokonce i veřejný ochránce práv (ombudsman). Věřte, že ten by se vrtochy ředitelek na malém městě asi nezabýval, takže problematika přijímání dětí zase taková maličkost není. Ombudsmanův dokument se jmenuje Doporučení veřejného ochránce práv k naplňování práva na rovné zacházení v přístupu k předškolnímu vzdělávání a přečíst si ho můžete na www.ochrance.cz. Mimochodem, moc užitečné čtení pro rodiče budoucích školkáčků! Tento dokument byl přijat i legislativní radou MŠMT , v odvolacích řízeních se jím budou řídit i Krajské úřady.

Naše školka se při výběru řídí jednoduchými, neměnnými a průkaznými pravidly (kritérii) , která se týkají pouze údajů o dítěti. . Samozřejmě, že postupem času se tato kritéria mohou měnit – záleží na podmínkách školek, na demografickém vývoji v té které oblasti, apod.Ale v případě poptávky, která převyšuje nabídku , je třeba nějaká pravidla nastavit i když , bohužel , vždy zůstane skupina neuspokojených , kterým nebude možno vyhovět. Pro Vaše srovnání – v 80. letech se přijímaly do školek jen děti zaměstnaných rodičů a pokud někteří rodiče v průběhu školního roku ukončili zaměstnání nebo nastoupili na mateřskou (rodičovskou) dovolenou , jejich dítě okamžitě přestalo MŠ navštěvovat a na toto ,,uvolněné“ místo bylo přijato další dítě zaměstnaných rodičů v pořadí. V průběhu let se kritéria měnila, např. přednostní přijímání dětí s celodenní docházkou před dětmi s docházkou polodenní, přijímání dětí rodičů určitých profesí, společensky potřebných, apod. V současnosti se výběr těchto pravidel zúžil tak, aby se údaje týkaly přijímaných dětí, nikoliv jejich rodičů. Za výběr dětí zodpovídá jen a pouze ředitelka školky, která jediná figuruje v případném odvolacím řízení, v kterém jí nepomůže ani zřizovatel, který by třeba v „dobré víře “kritéria sestavoval úplně jinak. Dokud se ale v našem státě nezmění legislativa , není pomoci.

Proto velkou roli hraje také vztah se zřizovateli mateřských škol – v našem případě je vztah se zřizovatelem naší MŠ (Město Police nad Metují) výborný, neexistuje problém, který by statutární orgány našeho města neměly snahu řešit a nevyřešily – např. vybudování třídy mateřské školy v polytechnickém pavilonu ZŠ právě pro děti (rodiče), které nemohly být z kapacitních důvodů přijaty do naší MŠ v loňském roce, je ukázkou snahy vzájemně si vyjít vstříc a pomoci tam, kde je to potřeba. I zde jsou však možnosti omezené.

A na závěr malá poznámka: někteří rodiče se odvolávají na změny během roku, poté, kdy už je Přijímání dětí do MŠ uzavřeno (např. lukrativní zaměstnání, kdy rodiče ze dne na den potřebují umístit své dítě v MŠ, ačkoliv původně plánovali zůstat s dítětem doma): školka má určitý počet míst a nafukovací vážně není – pokud jsou všechna místa naplněna, pak musí nastoupit solidarita mezi rodiči, kdy např. maminka na mateřské dovolené souhlasí s ukončením docházky svého dítěte DOBROVOLNĚ, aby uvolnila místo pro dítě tohoto zaměstnaného rodiče. V tomto případě se ale jedná o čin dobrovolný a solidární . V loňském roce se k tomuto činu odhodlala 1 maminka. Kolik jich bude letos……….??

Těšíme se na Vás a Vaše děti a pokud máte již teď nějaké dotazy nebo připomínky, zajímá vás cokoli, co se týká dění v naší mateřince, nestyďte se, neváhejte a ptejte se: osobně paní ředitelky, telefonicky na číslech 491 541 116, 733 539 979 , elektronicky na mspolice@email.cz nebo na našich webových stránkách www.mspolice.cz, přijďte na informační schůzku do MŠ 20. 4. 2011

Za MŠ Police nad Metují Dana Baláková

 

Na začátek stránky

Vydáno | Z Polického měsíčníku

← Starší Novější →