Návštěva z partnerské MŠ z polské Swidnice (z č.07/2012)

Tentokrát se s Vámi chceme podělit o příjemné zážitky z návštěvy z naší partnerské mateřské školy z polské Swidnice.

Touto letošní návštěvou dětí a jejich paní učitelek z Polska jsme tak trochu slavili – je to totiž už 10 let, co se navzájem navštěvujeme a setkáváme. První rok mateřské školky vzájemně navštěvovaly pouze paní učitelky – moc jsme se na tato pěkná setkání těšily, protože mezinárodní babinec u kávy a koláčku, navíc s lidmi, kteří by také pro děti udělaly první – poslední, neprožijete každý den. V dalších letech jsme začali organizovat tyto návštěvy s dětmi, především předškoláky, protože malé děti by náročný program a dlouhou cestu mezi Policí nad Metují a Swidnicí nezvládly. Každá návštěva probíhala ve velmi přátelské atmosféře, žádné rozpaky z neznámých dětí, žádná stydlivost, obavy – prostě nic takového. Pedagogický sbor jak na polské straně, tak u nás, se časem, pravda, obměnil, paní učitelky – stálice - se také trochu za tu dobu změnily, ale vždycky se navzájem poznáme, a to je nejdůležitější. I když se vidíme s půlroční přestávkou, je to stejné, jako když řeknete: A o čem jsme to včera mluvili?

Tentokrát přijela swidnická školka do Police 14. června 2012 v počtu 39 dětí. Autobus byl plný dětí a dárků. Naše paní ředitelka uvítala polské návštěvníky hned u autobusu. V jídelně už čekala svačinka, každé z dětí si mohlo dát, na co mělo chuť, slané nebo sladké. S občerstvením nám pomáhali rodiče dětí, kterým touto cestou děkujeme. Po tomto doplnění energie následoval program, který připravily především děti a paní učitelky ze třídy Berušek a Kopretin, i třídy Zvonečků a Sluníček přispěly svou troškou do mlýna. Sluníčka zatančila polským kamarádům taneční číslo „ O berušce " nejprve na ukázku, potom se polské děti zapojily také. Zvonečky připravily číslo Palec začíná. Ve třídě Berušek si polské děti zahrály na úžasné publikum, protože Berušky si pro ně připravily pásmo písniček, nechyběla ani ukázka kroužku hry na zobcovou flétničku. Pak následoval akčnější program – překážková dráha ve třídě Kopretin, fotbálek v tělocvičně, skládání jednoduchých origami (lodička s výzdobou) a lovení papírových rybiček. Všechny disciplíny plnily děti společně, bez problémů spolu komunikovaly, takže byste ani nepoznali, že se jedná o setkání na mezinárodní úrovni. Škoda jen , že nás zradilo počasí, původní plán byl připraven na školní zahradu.

Po splnění všech úkolů proběhla kontrola (správný počet mašliček v příslušných barvách za každou disciplínu), a došlo na předávání dárků. Polské děti dostaly od našich Berušek medaili s připomínkou dnešního setkání, jejich paní ředitelka dostala tuto medaili v mega velikosti, diplom za úspěšné splnění všech úkolů, drobné dárky od dětí z celé naší školky a 2 fotbalové míče. Naše paní ředitelka dostala papírovou knihu s velkým věnováním k 10. letému výročí vzájemné spolupráce, a všechny paní učitelky dostaly pro svou třídu drobné dárečky.
Moc nás potěšila návštěva paní starostky Idy Jenkové, která se s chutí připojila k pohybové hře, a polským dětem darovala velkou panenku. Pouze vyslovila obavy, aby panenka, která vypadala jako živá, projela do Polska bez problémů, protože panenčí pasy ani občanky ještě nemáme, ale zřejmě to dopadlo dobře, protože panenka už bydlí ve swidnické školce.
Po dobrém obědě nám polští kamarádi zazpívali, zamávali na rozloučenou a za chvíli je autobus odvážel domů. A my se těšíme na podzimní shledání, kdy naše děti pojedou na návštěvu do Polska.
Mějte se hezky a užívejte si prázdniny!

Vaše učitelky MŠ Police nad Metují

Na začátek stránky

Vydáno | Z Polického měsíčníku

← Starší Novější →