Nástěnka

třída Zvonečky třída Sluníčka Polickem s rodiči - březnová procházka


Komentáře 2

mapa pomník stará stodola rozcestí skřítkovo obydlí strom a Pášův křížek

 

Březnová procházka vás zavede na trochu vzdálenější místo s krásným a méně obvyklým pohledem na Ostaš a s houpačkou! Naším cílem je tentokrát místo označené na Mapách.cz
"U Pášova křížku".

Výchozím bodem je Dědov. Pokud pojedete od České Metuje na Teplice, tak v Dědově v zatáčce na kopečku uvidíte u silnice zrcadlo a skoro přímo naproti němu je památník obětem první světové války a vlevo od něho vede do svahu široká lesní cesta. Tady je výchozí bod procházky. (Jedno auto se vejde na plácek přímo u památníku, nebo je možné parkovat pod kopečkem naproti bývalé škole).

Od památníku se vydáte po široké cestě do kopce, až dojdete k polorozbořené oplocené stodole. Zde se dáte doleva a asi po padesáti metrech dojdete k rozcestí. Cesta rovně vede k chalupě, ale vy se vydáte doprava a stále stoupáte. Asi po dalších padesáti metrech je vlevo u cesty vysoký javor, který má u své paty otvor a v něm bydlí skřítek samotář. (Můžete se opatrně přikrčit a podívat se, zda ho nezahlédnete doma, ale rozhodně mu dovnitř nesahejte. Je trochu popudlivý).
Nyní pokračujete ještě kousek po cestě a vyjdete na louku. Po pravé ruce máte vysílač. Vydáte se z cesty prostředkem louky přímo na horizont před vámi (zpočátku je louka a potom oseté pole). Když dorazíte nahoru, trochu vlevo uvidíte osamocený strom s křížkem, jednoduchým posedem a také houpačku s pískovcovým kamenem, na kterém je vytesaná labuť. To je místo nazývané Pášův kříž.
Ukrytou krabičku hledejte v rozsoše stromu, dospělý na ni dosáhne i ze země.
(Ve stejné skrýši má nyní shodou okolností uschovanou krabičku i ZŠ Bukovice. Tu necháme bez povšimnutí. smile)
Opět se zapište, dejte si razítko do výletního notýsku a můžete si vyměnit drobnost.

Celá cesta tam a zpátky měří necelé tři kilometry a je dostupná i s kočárkem.

→ → → Mapa trasy výletu k vytisknutí.

Po návratu nám můžete níže do komentářů napsat zážitky z výletu. Budeme moc rádi za zpětnou vazbu.

Vydáno | Nástěnka | Kategorie: Sluníčka , Zvonečky

Vaše komentáře:

  1. Martin Balák

    Ahoj Sluníčka, včera jsem byl se svým bráchou Lukášem, maminkou a tatínkem hledat poklad. No ještě, že jsme měli tu mapu :). Po pár metrech “ostrého” stoupání, brácha s taťkou objevili lavičku, kde jsme měli úžasný výhled na Dědov. Nabrali jsme síly na další cestu, která nás dovedla ke stodole, nad kterou zrovna letěl záchranářský vrtulník. Pokračovali jsme dál přesně pode instrukcí a stop srnek, otisknutých do zbytků sněhu na cestě, až jsme došli k javoru. Měli jsme zrovna štěstí, protože skřítek byl doma :) Poté jsme se vydali vypátrat další záchytný bod – vysílač. Ten byl ale vysoký. Od něho míříme k horizontu, odkud v dálce vidíme cíl našeho výletu. Po poli se vydáváme k cíli a cestou sledujeme nejrůznější stopy zvěře, která sem chodí na pastvu. Počasí bylo lehce mrazivé a svítilo sluníčko, ale byl hodně studený vítr a mamka byla zmrzlá jako preclík :). Napsali jsme se do knížky, dali si razítko a taťka nám ukázal kde je Ostaš, Bor, Malá i Velká Hejšovina. Bylo vidět snad všechno. Děkujeme za parádní výlet. PS: fotky posíláme emailem.

  2. Ladislav Rudolf

    Ahoj všem dobrodruhům. Super výlet, koncovku v podobě krásného bahňáku jsme brali jako zpestření.

Možnost komentovat článek skončila.

← Starší Novější →